Pizza jest jedną z narodowych włoskich potraw, dostępna jest w niezliczonej ilości układów ciasta i składników. Nasi rodzimi kucharze często eksperymentują z dodatkami, co skutkuje powstaniem potraw, jakich rodowity Italiano nawet nie chciałby spróbować. Dlatego też wybierając się do pizzerii przydałoby się mieć orientację, na co się w niej nastawiać, i co zamówić dla siebie.
Przede wszystkim pizza Poznań robiona może być na różnej grubości cieście. Goście decydują się przeważnie na ciasto w wersji klasycznej, lecz jeżeli ktoś będzie chciał jakieś inne, to raczej nie powinno być z tym żadnego problemu. Grube ciasto ma większe brzegi, jest mocno puszyste i zarumienione.
Świetnie może ono załagodzić ostrzejszy smak a także składniki w dużej ilości. Jeśli ktoś chciałby delektować się tym, co w pizzy najlepsze, to wybrać oczywiście może cienkie ciasto, w jakim dominować będą właśnie składniki. Część pizzerii oferuje także rozmaite składniki ukryte w brzegach, na przykład ser lub parówki. Następną kwestią, na jaką należy zwrócić uwagę przy zamawianiu, są właśnie składniki. Włosi, tak ceniący prostotę, zjadają bardzo chętnie Margheritę, a do jej upieczenia będzie jedynie potrzebne ciasto, sos z pomidorów i mozzarella. Ale opcji z dodatkami jest naprawdę dużo.
Dużym zainteresowaniem na przykład się cieszą szynka, boczek czy grillowany kurczak. Wraz z pieczarkami czy warzywami kompozycje tego typu smakują wyśmienicie, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jeśli pizzeria Poznań będzie się chciała wyróżnić pośród konkurencji, to zapewne zaproponuje parę autorskich smaków, jakich nie znajdzie się nigdzie indziej. Tu pojawiają się niekiedy mniej popularne dodatki, takie jak chociażby jajko, ogórek kiszony czy ananasy. Jeżeli kucharz się postara, to rzeczywiście wyjść z tego może ciekawy, oryginalny smak, jakiego warto spróbować. Dla smaku kluczowa jest jakość zastosowanych składników, i to obowiązkowo trzeba sprawdzić. Wszystko bez wyjątku, co się znajdzie na pizzy, musi być świeże i niemrożone, znawcy pizzy twierdzą, że najlepiej jeśli oliwa, mąka czy sos pomidorowy pochodziłyby z Włoch.