Kuchnie komercyjne wytwarzają dużą ilość tłuszczu, który trafia do instalacji ściekowej razem z wodą stosowaną do mycia naczyń i sprzętu. Tłuste odpady, po swoim wystygnięciu, mają tendencję do twardnienia i przywierania do wewnętrznej powierzchni rur, co może z czasem doprowadzić do dość poważnych zatorów w systemie kanalizacyjnym.
Widocznym często skutkiem zaniedbania regularnej dbałości o odtłuszczające systemy są pokaźne rachunki za usuwane opłaty. Gdy tłuszcz zatka rury, niezbędne staje się wezwanie specjalistów dysponujących odpowiednim sprzętem do udrażniania, co wiąże się często z dużym kosztem, szczególnie jeśli problem zostanie wykryty dopiero po całkowitym zablokowaniu odpływu.
Ostateczna suma wydatków na naprawę może znacznie przewyższyć cenę za regularne czyszczenie separatorów, które chroni przed poważnymi usterkami. Zanieczyszczenia zgromadzone w separatorze powodować także mogą korozję materiałów, z jakich dane urządzenie jest wykonane. Pokłady zgromadzonego tłuszczu wraz z różnymi związkami chemicznymi znajdującymi się w ściekach mogą tworzyć agresywne mieszanki, które stopniowo niszczą tworzywa sztuczne i metal.
Skorodowany separator stać się może nieszczelny, co będzie groziło wyciekami i skażeniem środowiska. Przedłużenie żywotności sprzętu dzięki systematycznej konserwacji to kolejna ekonomiczna korzyść, gdyż kupno nowego urządzenia to spory koszt dla każdej firmy gastronomicznej. Poruszanym rzadko aspektem, który przemawia za tym aby regularnie wykonywać serwis separatorów jest wymagalność tego przez przepisy.
+Tekst Sponsorowany+