Każdy kraj ma swój nadzwyczajny zbiór przeróżnych rozporządzeń kulinarnych, który specyficzny jest tylko dla danego rejonu. Pod tym względem nasz kraj nie zostaje od innych gorszy oraz poszczycić się może bezsprzecznie atrakcyjną tradycją kulinarną, która, co najistotniejsze, w ostatnich latach zdobywa coraz większe uznanie także za granicą, o czym świadczyć są w stanie chociażby sukcesy wielu polskich restauracji w zachodniej Europie i Stanach Zjednoczonych.
Wpływ na rozwój kuchni polskiej miały uzależnienia geograficzne oraz historyczne. Podlegała wpływom rozmaitych kultur, które na powierzchni dziejów zamieszkiwały terytorium polskie. Sztuka kulinarna polska odnotowuje silne wpływy tatarskie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie oraz żydowskie – w dowolnym wypadku przetestuj prezentacja thermomix. Szablonowymi potrawami w kuchni polskiej to; pierogi z rozmaitymi farszami, kluski, kasze, bigos, ogórki kiszone, potrawy z kapusty kiszonej, kotlet mielony, kotlet schabowy, galaretka mięsna, golonka, placki ziemniaczane, biały ser, zupy (żur, barszcz czerwony, pomidorowy, rosół, ogórkowa, chłodniki, grzybowa) oraz ciasta; serniki, makowce, mazurki, baby, faworki, pierniki, pączki.
Rodacy słyną z wypieków chleba i umiłowania do mięs, zwłaszcza wołowiny, wieprzowiny oraz drobiu. Z ryb najentuzjastyczniej jadamy; śledzie, dorsze oraz makrele potężnym sentymentem darzymy skarby lasu: grzyby, poziomki, maliny, jeżyny oraz jagody. Ulubionymi warzywami są; pomidory, marchew, seler,kapusta, ogórki,cebula, kalafior, pietruszka, buraki,ziemniaki choć coraz to częściej przekonujemy się do brokułów, cukinii, rozmaitych rodzajów sałat, bakłażanów. W ostatnim czasie obserwuje się tendencję do rezygnacji z ciężkostrawnych dań.