{Podczas wytwarzania żywności wymagane jest zapewnienie odpowiednich standardów bezpieczeństwa. Niezwykle ważne przede wszystkim jest to, żeby nic niepożądanego nie zostało umieszczonego w opakowaniu. I nie będzie tu tylko chodzić o zanieczyszczenia chemiczne czy biologiczne, lecz również o elementy metalowe, które również mogą się w żywności znaleźć. Rzecz jasna nikt celowo ich tam nie będzie dawał, ale wystarczy że się odłamie jakiś kawałek śruby czy obudowy, żeby pojawił się problem.
Z tego też powodu podczas wytwarzaniu żywności] detekcja metali jest bardzo ważna, i powinna być stosowana jak tylko będzie to potrzebne. separacja metalu realizowana jest przeważnie za pomocą dedykowanych separatorów z magnesami. Zależnie od rodzaju sprawdzanych materiałów same magnesy mogą mieć zróżnicowaną formę.
Tego typu urządzenia najlepiej się sprawdzają przy luźnych, sypkich materiałach, pod wpływem silnego pola magnetycznego wszystkie drobinki metalowe są przyciągane do separatora. Niestety separacja metalu przy pomocy magnesów będzie skuteczna wyłącznie w przypadku metali które wykazują właściwości magnetyczne. Przy miedzi, mosiądzu czy stopów aluminium urządzenia magnetyczne nie sprawdzą się, z tego też powodu trzeba użyć innych metod. W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują urządzenia wykorzystujące promieniowanie rentgenowskie. Umożliwiają one detekcję również metali nieżelaznych, a poza tym mogą wyłapać każde najdrobniejsze zanieczyszczenie, bez pochodzących od metalowych podzespołów zakłóceń.
Tego typu urządzenia cechują się różną czułością, zależnie od tego, gdzie mają być używane. W przypadku branży spożywczej wymaga się, aby czułość była możliwie duża, gdyż najmniejsze nawet elementy metalowe stanowią duże zagrożenie. Normą w przypadku urządzeń z neodymowymi magnesami jest wyłapywanie elementów mających wymiar kilkudziesięciu µm, co zapewnia naprawdę wysoki poziom bezpieczeństwa. Z magnetycznych separatorów chętnie korzystają zarówno największe koncerny zajmujące się wytwarzaniem żywności, jak też mali, lokalni wytwórcy.